Nedenstående er sendt i en mail til medlemmerne af by-og miljøudvalget og udvalget for byudvikling.
Kære medlemmer af by-og miljøudvalget
Og medlemmer af udvalget for byudvikling (som ikke også sidder i by-og miljøudvalget) samt kommunens klimakoordinator er på cc.
På mandag skal I i by-og miljøudvalget behandle en sag om principper for kvalitet i byudvikling af Hersted Industripark.
Vi fra Bedsteforældrenes KlimaAktion har et par bemærkninger og forslag, som vi håber I vil tage godt imod og inddrage i jeres beslutning.
Flere af jer er også med i udvalget for byudvikling (§17, stk. 4 udvalg), hvor I – i forbindelse med behandlingen af sagen den 15. marts 2022 vedtog nogle anbefalinger til, hvad der bør indgå i principperne. Herunder ønskede I en udfoldelse af begreberne om bæredygtighed i forhold til principper for kvalitet i byudvikling af Hersted Industripark.
Nu kan bæredygtighed omfatte mange forskellige hensyn og parametre. Med de allerede igangværende klimakatastrofer, som følge af den globale opvarmning m.v., er der vel ingen tvivl om, at begrænsningen af udledningen af de skadelige klimagasser må have højeste prioritet i alt, hvad vi foretager os i kommunen. Ved en gennemlæsning af den nyste version af principperne, der foreslås vedtaget på jeres møde mandag, står der imidlertid meget lidt konkret om dette allervigtigste bæredygtighedshensyn. Retfærdigvis skal nævnes, at materiale bevidsthed og genbrug er med i det mål, der omhandler forsøgsbyggeri. Desuden indgår det i principperne, at ”bebyggelser skal forholde sig til den frivillige bæredygtighedsklasse og der skal redegøres for, hvordan projektet bidrager med bæredygtig innovation.” Men konkrete målsætninger om byggeriets klimaaftryk er fraværende.
Vi vil derfor tillade os at foreslå klimaet indarbejdes i afsnit 2 i form af et yderligere mål og to principper:
Forslag til nyt mål:
• Der bygges med det mindst mulige klimaaftryk.
Forslag til tilføjelse af et pkt. f til planprincipperne i afsnit 2:
f. Mindst muligt klimaaftryk
• Byggeriet skal maksimalt have et klimaaftryk svarende til den frivillige bæredygtighedsklasse og helst mindre.
• Der skal i vid udstrækning anvendes moderne klimavenlige byggematerialer, fx i form af hampesten, græs- eller halmisolering, lerpuds, træ (fsc-mærket), skruefundamenter m.v.
Der kan her oplyses, at Odense kommune allerede har besluttet, at følge den frivillige bæredygtighedsklasse, som indebærer at klimaftrykket fra 2023 maksimalt må udgøre 8 kg og fra 2025 7 kg.*
Det kan også tilføjes, at en ny rapport fra Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet viser, at byggeriets klimaaftryks skal reduceres fra det nuværende gennemsnit på 9,6 kg til 2,5 kg i løbet af perioden frem mod 2030 hvis det skal være muligt at holde os indenfor Parisaftalen, hvilket forskerne finder sandsynligt at opnå i betragtning af, at der i der allerede i dag findes kommercielle byggerier der har et klimaaftryk på kun 4 kg.
Dialog
I principperne lægges der op til en dialog mellem byggeriets parter – grundejere, udviklere og bygherrer - og Albertslund Kommune. Dette finder vi er er et spændende og relevant initiativ. Vi kan i høj grad anbefale en sådan dialog da planloven jo desværre lægger begrænsninger på i hvor høj grad der kan inddrages hensyn til klimaet i planlægningen, fx i lokalplaner. Men der er også andre interessenter, nemlig os borgere, der er bekymrede for klimaforandringerne. Så vi vil meget gerne stille os til rådighed for at deltage i denne dialog. Vi mener, at vi har en masse at bidrage med i forhold til at bygge klimavenligt. Det vil også være i tråd med den borgerinddragelse i forhold til kommunens klimaindsats, som blev vedtaget samtidig med en nye klimaplan 2050.
Kilder:
Politikken 1. december 2022: https://politiken.dk/klima/art9065438/Det-bliver-for-billigt-at-bygge-%E2%80%99sort%E2%80%99-og-mindre-b%C3%A6redygtigt
Boligbyggeri fra 4 til 1 planet. En indsats, hvor forskere og markedsaktører i samarbejde med Realdania og VILLUM Fonden arbejder på at formindske byggeriet klimaaftryk: https://www.4til1planet.dk/nyheder
Regeringens sektorhandlingsplan for bygge- og anlægssektoren: National strategi for bæredygtigt byggeri: https://im.dk/publikationer/2021/apr/national-strategi-for-baeredygtigt-byggeri
* Tallet er udtryk for udledningen af skadelige klimagasser per kvadratmeter per år i byggeriets forventede levetid baseret på den metode, der er angivet i bygningsreglementet.
NB: Et indlæg med ovenstående indhold er også sendt til Albertslundposten
På vegne af bedsteforældrenes KlimaAktion og Klimabevægelsen i Albertslund
Med venlig hilsen