Skal vi have et CO2 budget i Albertslund = CO2 pris
SF har stillet et forslag til Kommunalbestyrelsen om en intern CO pris - altså en slags CO2 budget. Bedsteforældrene og Klimabevægelsen i Albertslund har i den anledning skrevet til kommunen i et brev, der lyder som følger:
Miljø- og Byudvalget skal behandle et forslag fra SF om en intern CO2 pris i fm. de kommunal indkøb og an-læg/udbud. Det skal derefter op i selve kommunalbestyrelsen. . Fra Bedsteforældrenes KlimaAktion kan vi kun tilslutte os dette forslag. 10 af de indvalgte kandidater i den ny kommunalbestyrelse har allerede tilsluttet sig en intern CO2 pris. De radikale, Enhedslisten og SF tilsluttede sig på bedsteforældrenes vælgermøde mens 2 – nu indvalgte – kandidater fra de konservative tilsluttede sig på si-den www.detsidstevalg.dk. Hvis de sidste 2 medlemmer fra de konservative også er med, vil der være flertal for en CO2 pris i den nye kommunalbestyrelse.
Vi har dog et par forslag til at gøre forslaget endnu mere klimagavnligt, som vi vil opfordre til stilles som ændringsforslag ved udvalgsbehandlingen og behandlingen i selve kommunalbestyrelsen:
1. Det er vigtigt, at ordningen bliver en succes. Så selvom klimahandling haster, kan det betale sig at gøre nogle erfaringer før det rulles ud til alle indkøb. Som SF foreslår, skal forvaltningen pålægges at udarbejde hvorledes en CO2 pris kan konstrueres – herunder i forvaltningens praksis, beregningsmodeller m.v. for såvel indkøb som udbud og anlæg. Vi foreslår, at dette skal ske allerede i løbet af første kvartal 2022. Herefter vælges 2 områder, hvor en intern CO2 pris på 850 kr. pr ton indføres i løbet af 2. Kvar-tal 2022. Når erfaringer fra disse områder er opsamlet, udbredes den interne CO2 pris til samtlige ind-købsområder og anlæg/udbud – senest med udgangen af 2022.
2. Der er dog ét område, hvor metoder og standarder er så udviklede, at man straks kan begynde at arbejde med CO2 pris og budget; nemlig i forhold til byggeri. I forlængelse af budgetaftalen for 2022 foreslår vi derfor, at det præciseres, at DGNB-certificering (en dokumentation for bæredygtighed) ved kommunalt byggeri skal ske til minimum guld-niveau samt med en grænseværdi for udledningen af CO2 på 8 kg CO2-ækv/m2/år – svarende til den frivillige bæredygtighedsklasse. Når det er nødvendigt at tilføje en grænseværdi for CO2, skyldes det, at DGNB er en generel miljø- og bæredygtighedscertificering, der omhandler mange flere områder end klimaet, som kun “tæller” ca. 10 %. Da klimaet er den mest alvor-lige krise vi står overfor, er der akut brug for at dette prioriteres højere. Desuden bør indregnes en intern CO2 pris på 850 kr. pr ton i fm. med valg af tilbud.
3. Desuden foreslår vi, at Albertslund kommune i forbindelse med alle udbud af grunde mhp. byggeri skal stille krav om livscyklus-beregning – som er et udtryk for bygningens samlede klimapåvirkning – her-under krav om grænseværdi for CO2 på 8 kg CO2-ækv/m2/år – svarende til den frivillige bæredygtig-hedsklasse. Desuden foreslår vi, at kommunen tager dette forslag med i dialog med alle bygherrer på ikke kommunale grunde (fx Freja om fængselsgrunden og COOP om COOP-byen, bygherren på post-husgrunden m.v.).
4. Det besluttes allerede nu, at den interne CO2 pris forøges løbende hvert år op til 1500 kr. pr ton senest i 2030.
På vegne af Bedsteforældrenes KlimaAktion – Albertslund og Klimabevægelsen i Albertslund