Og hvad sagde kandidaterne om klimaet? - Ved bedsteforældrenes vælgermøde
Albertslund er ikke meget langt bagud af dansen i forhold til indsatser for at begrænse den globale opvarmning. Men - Vi er altså heller ikke helt fremme i skoene - i hvert fald ikke i forhold til hvad Der er nødvendigt for at overholde parisaftalens mål om en stigning på 1,5 eller 2 grader.
Så - Vi skal gøre meget mere. Det er jo Sådan at for hver tiendedel grad temperaturstigningen kan begrænses og for hvert eneste ton CO2 vi kan holde ude af atmosfæren, vil det føre til lidt færre orkaner, lidt færre mennesker der lever i ulidelig varme, lidt færre katastrofale oversvømmelser og lidt færre klimaflygtninge.
Men hvordan gør vi det?
Bedsteforældrenes KlimaAktion havde på forhånd stillet kandidaterne en række centrale klimaspørgsmål forud for vores vælgermøde, hvor der var fremmødt ca. 30 deltagere:
CO2 pris
Det lyder som en meget teknisk ting, men princippet i det er enkelt. Når kommunen skal købe eller investere i anlæg m.v., skal CO2 udledningen prissættes og lægges til, før man vælger i forbindelse med et indkøb eller et udbud. Der er tale om et fiktivt tillæg, som ikke reelt betales, men som kun er med i beslutningsgrundlaget.
De fleste partier var positive overfor tankegangen selvom de havde forbehold overfor hvor hurtigt det kunne ske bl.a. pga. de administrative udfordringer, samt at der skal være en bagatelgrænse. Det var kun Venstre og de Konservative, der ikke var med på selve idéen. (det skal tilføjes, at Dansk Folkeparti og Alternativet havde meldt afbud og Nye Borgerlige dukkede ikke op). Socialdemokratiet var også positive, men ville afvente erfaringerne fra Middelfart, som er frontløber på området. Flere partier lovede dog, at de vil stille forslag om en intern CO2 pris i den nye kommunalbestyrelse – det var Enhedslisten, de Radikale og med tilslutning fra Socialistisk Folkeparti.
Skal vi brænde træ af for at få varme?
Alle var enige om, at afbrænding af biomasse i den udstrækning det sker i dag, er uholdbart på længere sigt. Men hvad alternativet så er, var der meget forskellige holdninger til. Liberal Alliance talte varmt for atomkraft. Socialdemokratiet redegjorde for, at VEKS (vores vareforsyningsselskab) allerede er i fuld gang med at kigge på alternativer til biomasse. Flere andre - Socialistisk Folkeparti, de Radikale, Veganerpartiet og Enhedslisten - mente imidlertid, at det går for langsomt og ville ikke vente til 2035, som er målet i Klimaplanen for Albertslund. Venstre og de Konservative ville ikke lægge sig fast på årstal, men tilkendegav, at det skulle ske så hurtigt det forsvarligt kan lade sig gøre. Udover solceller og havvindmøller blev geotermisk varme også fremhævet.
Klimaskadeligt byggeri
Der var fuld enighed om, at vi skal bygge mere klimavenligt og at Albertslund skal stille krav eller i det mindste gå i dialog med bygherrer om at begrænse udledningen af klimaskadelige gasser. Alle partier mente, at vi skulle gøre det allerede nu og mente, at det lå lidt indirekte i beslutningen fra budgetaftalen om at anvende DGNB principper (en certificering for byggeris klima- og miljøpåvirkning). De fleste ville dog ikke lægge sig fast på et konkret måltal allerede nu. Socialdemokratiet mente, at man skulle følge det nye bygningsreglement, der stiller krav fra 2023. Veganerpartiet og Enhedslisten mente, at man allerede nu kan stille skrappere krav.
Biler
Der var også en lang debat om biler påvirkning af klima og miljø – særligt deres støjforurening. Flere gik ind for en nedsættelse fa hastigheden på de veje, hvor det giver mening og hvor trafikken ikke blot flytter andetsteds hen – det kræver nærmere overvejelser.
Der blev også berørt mange andre klimarelevante emner, blandt andet solceller på vores tage, flere ladestandere, servicebus m.v. men det har vi ikke plads til at komme ind på her. Men du har mulighed for at se – gense – vælgermødet på bedsteforældrenes YouTube-kanal - se link nedenfor..