Links til undersider

Om os
Kontakt

Fra os til verden

Jeg er dødbekymret for mine børnebørns fremtid
Fyns Stifttidende havde igår et interview med Kirsten, som vi genudsender her:

LIVSSTIL
68-årig klimaaktivist: Jeg er dødbekymret for mine børnebørns fremtid

Bedsteforældrenes Klimaaktion blev dannet i foråret 2017, og de kæmper for klimaet med både klimamarch og demonstrationer. Foto: Rasmus Skov Larsen
Greta Thunberg. Det er nok ganske få mennesker, der ikke kender til den unge svenske klimaaktivist, men det er ikke kun unge, der kæmper for klimaet. ”Bedsteforældrenes Klimaaktion” er også på barrikaderne, og vi har mødt en af aktivisterne.
13 feb. 2021 kl. 17:26
Mette Mathilde Skeel- Gjørling

En global opvarmning er i gang, is smelter, og havene stiger. Selvom det lyder som en halvdårlig katastrofefilm fra Hollywood, så er det en realitet, at klimaet ændrer sig over hele jordkloden. Det kan få enorme konsekvenser for mennesker, dyr og planter, og 68-årige Kirsten Gullmaj Nielsen kalder de menneskeskabte klimaforandringer for alarmerende.
- Vi er mange, der har været bekymret i årevis, men der bliver ikke ageret og reageret på det, så nu skal der handles, konstaterer græsrodsaktivisten fra Odense, som siden 2018 har været på barrikaderne med ”Bedsteforældrenes Klimaaktion”. Eller som hun udtrykker det:
- 2018 var det mest tørkeramte år i Danmark i 99 år, og jeg var frustreret, næsten vred og bange for, at det her ville gå helt galt. I årevis havde klimaforskere arbejdet hårdt på at råbe politikerne op verden over, men der skete ingenting. Det blev bare værre og værre.

CO2-udslippet steg, og i 2018 kunne man se tydelige og voldsomme klimaforandringer – tørken i Danmark, skovbrandene i Sverige og oversvømmelser i Europa. Og ved Folketingsvalget i 2019 var der næsten ingen partier, der havde klima på dagsordenen. Det var så skræmmende.


Aktioner og frustrationer
Allerede i 2015 og før FN-klimatopmødet COP21 mødtes bedsteforældregrupper fra hele verden i Paris og dannede ”International Alliance of Grandparents for the Climate”. I Danmark blev ”Bedsteforældrenes Klimaaktion” født i foråret 2017 som en temagruppe i klimabevægelsen. I dag er der syv aktive lokalgrupper rundt i landet med 200 medlemmer og en Facebookgruppe med 1.000 medlemmer. Det yngste medlem er i slut-50erne og det ældste i midt-80’erne. Så både bedsteforældre og oldeforældre er klar til kamp, klimamarch og demonstrationer. Og selvom Kirsten som ung både har været medlem af Greenpeace, Danmarks Naturfredningsforening og Verdens Skove, er det først nu, at den pensionerede lærer for alvor er sprunget ud. Hun gør det for sine fem børnebørns og fremtidige generationers skyld.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vores arbejde gør en stor forskel. Vi viser, at vi er en aktiv flok i den ældre befolkning, som er med til at bakke de unge op i deres klimaaktioner og deres klimafrustrationer. Vi viser dem, at der faktisk er voksne til stede, siger Kirsten og uddyber:

- Jeg er stadig varsom med at bringe det på banen over for mine børnebørn, for jeg vil ikke gøre dem bange. Jeg mener, at det her er så skræmmende, og de skal leve en dejlig barndom, og så håber jeg, at vi i mellemtiden får os styret flot igennem stormen. Jo flere mennesker, der tænker over vores opførsel her på jordkloden, jo større sandsynlighed er der for, at vi som menneskehed stadig har en chance for at bo her på jorden.


”Nytter det? Ja, det gør. Nok er vi bare dråber i havet, men havet består af dråber”. Det er Kirsten Gullmaj Nielsens yndlingscitat, når hun holder klimatale. Privatfoto

Farvel til fly for evigt
Klimabevidstheden er vokset over tid for Kirstens vedkommende. Hun har med egne ord bare levet og ikke tænkt dybt over måden at gøre det på. Dårlig samvittighed har hun ikke, for det mener hun ikke, hun kan bruge til noget. Men noget stikker alligevel i hende.

- Det føles utrolig pinligt, at vi mennesker er så uhæmmede i vores måde at bevæge os ud på jorden på og så grådige og griske med mange rejser og store huse. Og jeg er jo en del af den gruppe. Jeg har 2-3 gange om året i rigtig mange år fløjet på ferie. Godt nok i Europa – men stadigvæk. De klimaaftryk har været ganske store. Det er først inden for de sidste tre år, at jeg er blevet bevidst om, hvor slemt det står til, forklarer hun.- Det føles utrolig pinligt, at vi mennesker er så uhæmmede i vores måde at bevæge os ud på jorden på og så grådige og griske med mange rejser og store huse.Derfor har Kirsten og manden også omlagt livet på flere områder. De er ved at køre deres gamle dieselbil ud, som skal erstattes med en elbil, de spiser mere grønt og mindre kød, og rejser med fly er helt slut. Den beslutning blev taget i 2019 efter en tur til Gran Canaria med en dårlig fornemmelse indeni.

- Det er ikke sjovt at gå rundt på Gran Canaria og misbruge jordens resurser på den måde og lave et stort CO2-udslip for at have det godt i en uge. Så må vi køre med tog, når vi skal ud at opleve noget. Og selvfølgelig er det trist, for vi plejer at rejse langt væk i de grå vintermåneder, men så fylder vi noget andet i. Der sker nogenlunde det samme, som der er sket under coronakrisen. Vi finder ud af, at der er alle mulige andre kvaliteter, som vi kan dyrke, fortæller Kirsten.


Selvom corona har sat en stopper for større demonstrationer, så knokles der stadig på højtryk i lokalgrupperne. Her er det fra en aktion i Middelfart i 2019. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Stemningsdræberen
Selvom corona har sat en stopper for større demonstrationer, så knokles der stadig på højtryk i lokalgrupperne. ”Bedsteforældrenes Klimaaktion” laver kampagnemateriale, skriver læserbreve, og lige nu arbejder de på at få kommunalvalgene i november 2021 til at være klimavalg. Kirsten og de andre græsrodsaktivister synes nemlig, det er vigtigt, at kommunerne kommer til at trække deres del af omstillingen. Men trods bekymring og det store engagement, er Kirsten påpasselig med at bringe klimakampen på banen i tide og utide. Hun er klar over, at det kan virke udmattende og ødelægge enhver god stemning ved middagsbordet.

- Når vi mødes med familie og venner, kan jeg alligevel godt finde på at sige, at vi uhæmmet bruger vores planet, og det virker som om, at ingen vil tage ansvar for de ting, vi gør ved jorden. Når jeg ødelægger den gode stemning, så er det jo fordi, jeg mener, at vi alle skal tage ansvar. Og ikke kun politikerne. Hvis klimaomstillingen ikke må koste os noget, og vi alle bare gør, som vi plejer, så sker der aldrig noget. Det vil have en forfærdelig effekt, hvis vi bare fortsætter som hidtil, konstaterer Kirsten.

Til spørgsmålet om Kirsten er optimistisk eller pessimistisk omkring klodens fremtid, lyder hun nærmest bevæget. Hun gentager flere gange, at hun er rigtig nervøs. At det næsten gør for ondt at tænke på.
- Jeg tror egentlig, at hvis Danmark var hele verden, ville det nok lykkes for os i sidste ende. Så jeg tror helt klart, der vil komme nogle konsekvenser, som vi slet ikke kender til på nuværende tidspunkt. Men selvom jeg er nervøs, vil jeg håbe og tro på, at det bliver bedre, for vi skal jo leve, mens vi er her.

Vil du i gang med et mere klimavenligt liv?Her er klimaaktivistens 6 gode råd!
1. Spis grønnere – mange flere planter og meget mindre kød. Minimér især oksekød.

2. Køb mindre og bedre – lidt men godt, og lad det holde længe.

3. Minimer alt affald – spis op, reparer og genbrug.

4. Rejs grønnere – drop flyrejsen, tag toget, lad bilen stå, og tag cyklen så ofte, du kan.

5. Bliv aktiv deltager i den grønne omstilling – søg viden, bliv medlem af en grøn organisation, og stil krav til politikere og producenter.

6. Bind CO2 – plant eller støt plantning af træer og urørt natur, og lad haven gro vildere.
Følg med på bedsteforaeldrenesklimaaktion.dk og på facebook.com/Klimaaktion
Peter Frostholm - Fyn - 14-2-2021

Set af 462

Alle Indlæg
Lad os hjælpe med at udvikle og støtte den grønne dagsorden i kommunerneKirsten Nielsen - Fyn - 13-1-2022
Nu kan du selv beregne dit CO2 aftryk når du rejser.Peter Frostholm - Fyn - 28-11-2021
Klimamarch OdenseBent Pandal - Fyn - 7-11-2021
Folkets Klimamarch SvendborgPeter Frostholm - Fyn - 6-11-2021
KRIDTBLITZBent Pandal - Fyn - 16-10-2021
Folkets Klimamarch SvendborgPeter Frostholm - Fyn - 7-10-2021
Skal vi bygge en bro? Debatmøde om Fyn-Als-forbindelsenBirte Strandby - Fyn - 4-10-2021
Ny BKA sangbogPeter Frostholm - Fyn - 4-10-2021
KOM TIL STOR demonstration i København den 25. september kl 13Kirsten Nielsen - Fyn - 15-9-2021
Fra Middelfart Klimafolkemøde anno 2021Kirsten Nielsen - Fyn - 6-9-2021
På tur i elbil, hjemme igen.Peter Frostholm - Fyn - 17-8-2021
Kommunalvalg 21-virkemiddelkatalog og handlemulighederKirsten Nielsen - Fyn - 16-8-2021
På tur i elbilen.Peter Frostholm - Fyn - 13-8-2021
Bedsteforældre cykler for klimaet 29/8-3/9 2021Kirsten Nielsen - Fyn - 19-7-2021
Amazonas udleder 3 gange så meget CO2 som den optager.Peter Frostholm - Fyn - 16-7-2021
En sort infrastrukturplanBirte Strandby - Fyn - 29-6-2021
NVDAtraining Odense 27.6Olav Scheunemann - Fyn - 20-6-2021
BKa i Nyt FokusBirte Strandby - Fyn - 1-6-2021
Fyn Cykler SammenBirte Strandby - Fyn - 31-5-2021
I Norge har vores storesøsterorganisation eksisteret siden 2007Kirsten Nielsen - Fyn - 11-5-2021
Baltic Pipe Nej TakBent Pandal - Fyn - 16-4-2021
Men, jeg er kun en dråbe i havet-webinar med Mickey GjerrisKirsten Nielsen - Fyn - 9-4-2021
Baltic PipeBent Pandal - Fyn - 17-3-2021
STOP overforbrug kampagne i OdenseKirsten Nielsen - Fyn - 16-3-2021
Danmarks vildeste kommuneBent Pandal - Fyn - 10-3-2021
Så graver de Fyn opPeter Frostholm - Fyn - 1-3-2021
GRØN GENSTART - færre fly i luftenKirsten Nielsen - Fyn - 23-2-2021
Inviter folk ind på hjemmesiden.Peter Frostholm - Fyn - 22-2-2021
Hjælp til valg af byggematerialerOlav Scheunemann - Fyn - 17-2-2021
Jeg er dødbekymret for mine børnebørns fremtidPeter Frostholm - Fyn - 14-2-2021
Skriv din yndlingsret ind og del den med os andre.Annette Mogensen - Fyn - 13-2-2021
Den store klimadatabase fra ConcitoPeter Frostholm - Fyn - 10-2-2021
Større bliver det ikke!Peter Frostholm - Fyn - 8-2-2021
Vi vil også have urørt skov på Fyn!Peter Frostholm - Fyn - 2-2-2021
Søgefunktion der planter træer: EcosiaKirsten Nielsen - Fyn - 31-1-2021
Zoom lige ud et øjeblikPeter Frostholm - Fyn - 28-1-2021
Nye funktioner på hjemmesidenPeter Frostholm - Fyn - 18-1-2021
Fjordens Dag 2021Helga Bertram - Fyn - 6-1-2021
Vi vil ikke betale en krone mere for mælk, benzin og kød i klimaets navn.Kirsten Nielsen - Fyn - 28-11-2020
Bedsteforældre cyklede for klimaet på Fyn 31/8-4/9Kirsten Nielsen - Fyn - 9-9-2020
OPRØR FOR LIVET _ Extinction RebellionOlav Scheunemann - Fyn - 18-8-2020
Bedsteforældre cykler for klimaet på Fyn 31/8-4/9Kirsten Nielsen - Fyn - 18-8-2020
Odense Byråds KlimaftaleOlav Scheunemann - Fyn - 14-8-2020
Se filmen: Kampagnen mod klimaetKirsten Nielsen - Fyn - 10-8-2020
BEDSTEFORÆLDRE CYKLER FOR KLIMAETKirsten Nielsen - Fyn - 2-8-2020
Borgerforslag - Sig nej til Als-Fyn-bro og motorvej gennem fredet naturBirte Strandby - Fyn - 22-7-2020
Baltic Pipe modstanden lever og vokser-vær med.Kirsten Nielsen - Fyn - 18-7-2020
Overvejelser omkring Sankt HansPeter Frostholm - Fyn - 19-6-2020
Enigt byråd: Odense skal være CO2 neutral i 2030Kirsten Nielsen - Fyn - 19-6-2020
Stop Oliejagten nu, skriv under på BorgerforslagetPeter Frostholm - Fyn - 14-6-2020
Billeder fra Baltic Pipe demo i MiddelfartPeter Frostholm - Fyn - 29-5-2020
Demonstration i Middelfart mod projekt Baltic Pipe Kirsten Nielsen - Fyn - 27-5-2020
Kajak-demo imod Baltic PipelineKirsten Nielsen - Fyn - 15-5-2020
Folkets store klimabrainstorm - de fem vinderprojekterBirte Strandby - Fyn - 13-5-2020
GRØN OG RETFÆRDIG GENSTARTPeter Frostholm - Fyn - 11-5-2020
Grøn GenstartPeter Frostholm - Fyn - 11-5-2020
Svar fra Dan Jørgensen om regerings syn på Baltic PipePeter Frostholm - Fyn - 4-5-2020
Folkets store klima-brainstormBirte Strandby - Fyn - 2-5-2020
Bedsteforældrenes Klima Aktion har fået hjemmeside.Peter Frostholm - Fyn - 30-4-2020
Klimafolkemødet i Middelfart er flyttet til den 3/9-5/9Kirsten Nielsen - Fyn - 27-4-2020
Det er NU, der skal smedes til Grøn Genstart.Kirsten Nielsen - Fyn - 9-4-2020
Middelfart Kommunes klage over Baltic Pipe afvisesPeter Frostholm - Fyn - 23-3-2020
Corona virus er luftbårenPeter Frostholm - Fyn - 20-3-2020
Kalender
Konference “fra Klimavalg til klimahandling” 
lørdag 22-01-2022 - 10-13
Sted:Online
Klimabevægelsen inviterer til en formiddag fyldt med konkrete værktøjer, inspiration og viden om, hvordan vi holder vores nyvalgte lokalpolitikere op på deres grønne valgløfter. Konferencen Fra klimavalg til klimahandling vil klæde os på til at mødes med politikere og få vores forslag igennem. Tilmelding på klimabevægelsen.dk
 
Arrangør: Klimabevægelsen i DK, oprettet af Kirsten Nielsen Afdeling: Fyn

Nytårskur for Grønne Nabofællesskaber 
tirsdag 25-01-2022 - 20-22
Sted:Online
Bl.a. følgende punkter: Tale med andre grønne ildsjæle fra hele landet og lære dem at kende. Høre et oplæg omkring godt lederskab og hvilken forskel Grønne Nabofællesskaber kan gøre for den grønne omstilling. Udvikle konkrete forslag til hvad næste skridt kan være for jeres fællesskab.
 
Arrangør: Grønne Nabofællesskaber, oprettet af Kirsten Nielsen Afdeling: Fyn
Læs mere hertilmelding

Tidligere opslag

Valgfolkefest i Odense 
søndag 14-11-2021 - 16-20
Sted:HC Andersens Hus
Klimastrejke i på Flakhaven i Odense 
fredag 12-11-2021 - 12
Sted:Flakhaven i Odense
Klimabar: Hvad siger IPCC rapporten om fremtiden 
torsdag 11-11-2021 - 15-17
Sted:Studenterhuset i odense
Folkets Klimamarch i Svendborg 
lørdag 06-11-2021 -
Sted:Krøyers Have
Folkets Klimamarch Odense 
lørdag 06-11-2021 - 13-15
Sted:Flakhaven i Odense, Flakhaven 1, Odense C
Årskonference Broen til Fremtiden 
torsdag 28-10-2021 - 10-15
Sted:Middelfart Kulturøen
Lokalgruppemøde for Fynboerne 
onsdag 27-10-2021 - 16:00-18:30
Sted:Kulturmaskinen Farvergården 7. Lokale Pedersen
Grønt topmøde i Odense 
tirsdag 26-10-2021 - 19
Sted:Teater Momentum
Klimadebat op til kommunalvalget i Odense 
torsdag 14-10-2021 - 16:30
Sted:Studenterhuset, Amfipladsen 6
Skal vi bygge en bro? 
mandag 04-10-2021 - 1830
Sted:Øhavsmuseet i Faaborg
Grøn omstilling-hvordan kan vi bidrage lokalt 
torsdag 30-09-2021 - 17-19
Sted:Vesterbro 120 5000 Odense C
Lokalgruppemøde for Fynboerne via zoom 
tirsdag 21-09-2021 - 16-18:30
Sted:Online
Foredrag: Grøn omstilling kræver grøn tænkning 
tirsdag 07-09-2021 - 19:30-21:30
Sted:Frølageret Kulturmaskinen i Odense
Klimafolkemødet Middelfart 2021 
torsdag 02-09-2021 - 10-21 - lørd. 10-14
Sted:KulturØpladsen, Havnegade 6, 5000 Middelfart
Lokalgruppemøde for Fynboerne 
onsdag 18-08-2021 - 16-18:30
Sted:Kulturmaskinen Farvergården 7. Lokale Nielsen
Klimapåmindelse i Odenses gågade 
lørdag 29-05-2021 -
Sted:Gråbrødre Plads Odense
Lokalgruppemøde for Fynboerne via zoom 
tirsdag 18-05-2021 - 18-18
Sted:
GO Festival for Grøn Omstilling 
søndag 09-05-2021 - 10-14
Sted:Friskolen Glasværket og Odense Designakademi, Ørstedsgade28, 5000 Odense C
GO Festival for Grøn Omstilling 
lørdag 08-05-2021 - 10-18
Sted:Friskolen Glasværket og Odense Designakademi, Ørstedsgade28, 5000 Odense C
GO Festival for Grøn Omstilling 
fredag 07-05-2021 - 16-23
Sted:Friskolen Glasværket og Odense Designakademi, Ørstedsgade28, 5000 Odense C
GO Festival for Grøn Omstilling 
torsdag 06-05-2021 - 16-21
Sted:Friskolen Glasværket og Odense Designakademi, Ørstedsgade28, 5000 Odense C
Men, jeg er jo kun en dråbe i havet 
torsdag 06-05-2021 - 9-9:45
Sted:Online
GO Festival for grøn omstilling 
torsdag 29-04-2021 - 16-18
Sted:Friskolen Glasværket og Odense Designakademi, Ørstedsgade28, 5000 Odense C
Klimapåmindelse på Flakhaven i Odense 
lørdag 24-04-2021 - 11-13
Sted:Flakhaven i Odense
Møde i BKa Fyn 
tirsdag 13-04-2021 - 16-18
Sted:Zoom
Lokalgruppemøde for Fynboerne 
tirsdag 13-04-2021 - 16-18:30
Sted:online på zoom
STOP overforbrug 
lørdag 27-03-2021 - 11-13
Sted:Flakhaven i Odense
Lokalgruppemøde for Fynboerne via zoom 
tirsdag 09-03-2021 - 16-18:30
Sted:Online
Klimaudfordringen-kan vi nå det? 
tirsdag 23-02-2021 - 19:30
Sted:Kulturmaskinen, Farvergade 7 i Odense
Strategidag 2021 i Klimabevægelsen 
lørdag 06-02-2021 - 13-15:30
Sted:Online
Lokalgruppemøde for Fynboerne via zoom 
tirsdag 02-02-2021 - 16
Sted:Online
Klimapåmindelse i Odenses gågade 
lørdag 09-01-2021 - 11-13
Sted:Ove Sprogøs Plads
Klimapåmindelse i Odenses gågade 
lørdag 05-12-2020 - 11-13
Sted:Ove Sprogøs Plads
Foredrag i Odense: Farvel til dansk landbrug 
tirsdag 17-11-2020 - 19:30
Sted:Kulturmaskinen Farvergården 7.
Cop 26 Glasgow udsat 
mandag 09-11-2020 -
Sted:
Klimapåmindelse i Odenses gågade 
lørdag 07-11-2020 - 11-13
Sted:Ove Sprogøs Plads
Lokalgruppemøde for Fynboerne 
mandag 02-11-2020 - 16-18:30
Sted:Desværre aflyst pga corona
Protest: Borgere for ambitiøs Klimahandling Nu 
torsdag 08-10-2020 - 14-15:30
Sted:Flakhaven i Odense
Borgere for ambitiøs klimahandling Nu 
onsdag 07-10-2020 - 14-15:30
Sted:Flakhaven i Odense
Landsdækkende Kridtblitz lige der, hvor du bor. 
søndag 04-10-2020 - 13-17
Sted:Frit valg
Omstillingscafe Middelfart om Projekt Grobund og økosamfund 
onsdag 30-09-2020 - 19-21
Sted:Middelfart Rådhus
Infoaften-Borgere for ambitiøse klimahandling Nu 
onsdag 30-09-2020 - 18-20
Sted:Ungdomshuset Nedergade Odense
Maria Reumert Gjerding om biodiversitetskrisen 
mandag 28-09-2020 - 18-21
Sted:Borgernes Hus Østre Stationsvej Odense
Lokalgruppemøde for Fynboerne 
mandag 28-09-2020 - 15-17:30
Sted:Kulturmaskinen Farvergården 7. Lokale Nielsen
Cykelmøde Fyn 
torsdag 24-09-2020 - 8:30-14
Sted:Festsalen Odense Rådhus
Fjordens Dag på Stige Ø 
søndag 13-09-2020 -
Sted:Stige Ø Odense
Klimafolkemødet i Middelfart 
torsdag 03-09-2020 -
Sted:Middelfart
Bedsteforældre cykler for klimaet 
mandag 31-08-2020 - 9:30-
Sted:Nyborg
Omstillingscafe Middelfart holder åbent møde om Baltic Pipe 
onsdag 26-08-2020 - 19-21
Sted:Middelfart Rådhus i Foyeren
Lokalgruppemøde for Fynboerne 
torsdag 13-08-2020 - 16-19
Sted:Kulturmaskinen Farvergården 7. Lokale Nielsen
Demokratifestival 
fredag 05-06-2020 -
Sted:Ollerup gymnastikhøjskole
Kajak- og stranddemo mod Baltic Pipeline 
fredag 29-05-2020 - 11
Sted:Middelfart Marina/lystbådehavn, Østre Hougvej 124 Middelfart
Klimapåmindelse i Odenses gågade 
fredag 29-05-2020 -
Sted:Gråbrødre Torv
Klimapåmindelse i Odenses gågade 
fredag 29-05-2020 -
Sted:Gråbrødre Torv
Jordens dag  
onsdag 22-04-2020 - hele dagen
Sted:Jorden
Fjordens Dag 
fredag 13-03-2020 -
Sted:Stige Ø Odense
test 
lørdag 07-03-2020 -
Sted:
test 
lørdag 07-03-2020 -
Sted:
test 
lørdag 07-03-2020 -
Sted:
test 
lørdag 07-03-2020 -
Sted:
Kridtblitz lige der, hvor du bor. 
onsdag 04-03-2020 - 13-17
Sted:find evt nogen at gå sammen med

 

Bedsteforældrenes Klimaaktion, kontakt kontakt@bedsteforaeldrenesklimaaktion.dk
Webmaster: webmaster@bedsteforaeldrenesklimaaktion.dk
- Vi bruger ikke cookies, og samler ikke oplysninger om dig eller smider annoncer i hovedet på dig. Det kunne vi ikke finde på!