Albertslund planlægger en masse nyt byggeri af boliger de næste mange år. Men stiller ikke krav til bæredygtigheden.
Det meste nybyggeri i dag er rimeligt mht. energiforbrug m.v. Fx er er vand- og varmeforbruget blevet reduceret til en tiendedel de seneste 50 år. Men der er ikke lige så stor opmærksomhed om bæredygtighed i selve byggeprocessen og i valget af materialer. Beton er ikke særlig bæredygtigt.
På globalt plan står byggeriet for 40% af de samlede udledninger af drivhusgasser, hvoraf halvdelen stammer fra byggeprocessen og fremstilling af byggematerialer. I dansk nybyggeri stammer omtrent 70% af bygningers samlede klimapåvirkning fra produktion og vedligeholdelse af de anvendte materialer. Altså ligger der i selve valget af byggematerialer potentiale til at reducere i langt størstedelen af udledningen fra en given bygning i dens fulde levetid.
Forskningsresultater har vist, at det allerede med eksisterende materialer og teknologier er muligt at opnå en 77% reduktion af udledningen fra materialeforbrug ved at ændre byggematerialer til primært biobaserede byggematerialer som træ, frem for byggematerialer som beton og mineraluld. Hertil kommer, at biologiske byggematerialer (f.eks. træ) i deres vækstfase optager CO2 fra atmosfæren, som bliver i bygningen som et CO2-lager, og kan altså give bygningen et negativt CO2 aftryk, så længe den står.
Konkret foreslår vi, at Albertslund kommune stiller krav om, at det nye byggeri maksimalt får et loft på 500 kg. CO2 pr. kvadratmeter over dets fulde livscyklus.
Det må være muligt for os lokalt her i kommunen selv at bestemme klimaftrykket for de huse, der bygges!