Links til undersider

Om os
Kontakt

Fra os til verden

Folkets store klimabrainstorm - de fem vinderprojekter
Så kom juryens bedømmelse af de forskellige gruppers input til Folkets - og Politikens store klimabrainstorm. Vores forslag var desværre ikke blandt de udvalgte. Personligt synes jeg, at de vindende forslag er ok, men de gør ikke så meget andet end nok engang at vise retningen. Man skulle ikke tro, at vi havde travlt.
Første del er svar til deltagerne, og sidste del er de fem forslag der vandt gehør:

Kære deltager
Endnu engang tak for din og din gruppes store indsats på Folkets store klima-brainstorm i weekenden 25-26. april. 29 pitches blev sendt videre til vores 15 personers store jury, som efter to voteringsrunder fandt frem til en top 5.

Jeres projekt endte desværre ikke blandt top fem i denne omgang. Vi håber selvfølgelig, at I fortsat vil kæmpe og arbejde for klimaet med jeres mange kreative tilgange.

I Holdbart er vores manifest, at vi skal fra snak og idéer til accelerering og handling. Derfor ender top 5-projekterne selvfølgelig ikke bare med en votering. Idéen med Folkes klima-brainstorm var at udklække nogle gode idéer og tage de bedste med i et videre forløb, hvor de bliver udviklet, tilpasset og præsenteret overfor målgruppen, eksperter og fagfolk i et programindslag under Holdbart Klimafolkemødet i september. Konkurrenceelementet, altså det at udnævne en vinder i forlængelse i klima-brainstormen, var en øjeblikkelig belønning til deltagerne efter en intens weekend. Men vi ved allesammen godt, at gode klimaløsninger kræver bearbejdning, feedback og dialog med interessenter - ikke en placering på en skammel og en præmie, der matcher indsatsen. Derfor har vi besluttet at udnævne en top 5, men ikke give dem placeringer fra 1-5. De modtager alle præmier fra Simple Feast og Toyota samt individuel feedback fra alle jurymedlemmer. Og så bliver de tilbudt sparring i den videre udvikling, samt et udviklende format under Holdbart. Dette glæder vi os rigtig meget til! Vi informerer dig om denne proces, da vi ved, du har ventet i spænding og nysgerrighed på at høre, hvad de vindende projekter går ud på. Af samme grund præsenterer vi dem i kort form nedenfor, så du kan læse om dem, hvis du har lyst.

Vi håber at se dig og dine gruppemedlemmer i september på Holdbart Klimafolkemøde. Vi arbejder ud fra håbet om, at vi kan afholde det fysisk i København den 10-12. september. Såfremt dette ikke er muligt grundet corona-situationen, håber vi på, at kunne invitere dig til et alternativt Holdbart initiativ.


Endnu engang tak fordi du ville være med!


De bedste hilsener,
Holdbart og Politiken


Her kan du læse resuméer af de fem pitches, som var juryens favoritter:


2B: Klimatjeneste som centralt center for viden og formidling om klimaløsninger.
Gruppen foreslår, at vi oprette et nationalt nonprofit rådgivningscenter, der skal hjælpe borgere, virksomheder og organisationer med at træffe klimavenlige valg - ‘Klimatjenesten - sammen om at reducere klimabelastningen’. Klimatjenesten formidler metoder til at fremme den grønne omstilling via en hjemmeside med adgang til vidensdatabase, guides, nyhedsbreve, chat og hotline samt analyser af bæredygtige tiltags effekt og finansieringsmuligheder. Derudover ansættes en klimaombudsmand, som skal sikre, at den grønne omstilling tænkes ind på alle skalaer i samfundet, samt at rådgivningen er uafhængig af særinteresser og funderet i nyeste forskning, erfaring og udvikling.

9A: Klimahylder, klimapoint og klimamærkater i Coop.
Lysten til at handle bæredygtigt er stærk hos mange, men de fleste mangler et tilstrækkeligt beslutningsgrundlag for at kunne købe klimavenligt. Derfor foreslår gruppen at indføre ‘klimahylder’ i Coops supermarkeder. På klimahylderne kan man finde en samling af varer med mærkaterne ‘lokalvare’ ‘sæsonvare’ og ‘økologi’. Derudover skal Coop-kunder kunne optjene ’klimapoint’ på deres medlemsapp, når de køber varer fra klimahylderne. Målet er at gøre det nemt, overskueligt og billigere for forbrugeren at handle grønt og bæredygtigt.

20A: Få unge voksne til at investere i eller leje bæredygtigt møbeldesign.
Mange unge vælger i dag at købe billigt og nyt frem for dyrere og i højere kvalitet. Gruppens pitch er en platform målrettet unge mellem 25-35, der skal gøre det muligt at lease møbler i en kortere eller længere periode og derefter købe eller aflevere dem tilbage. I Norden har vi meget træ- og møbelindustri og er kendt for vores skandinaviske minimalisme og nordiske design. En leasingmodel kan skabe et alternativ til køb-og-smid-væk-kulturen, gøre produkter af høj kvalitet bredere tilgængelige og skabe bæredygtige og cirkulære forbrugsvaner blandt unge. Derudover kan andre aktører f.eks. mindre møbelsnedkere og designere inddrages, så de får et større publikum, og der kommer øget fokus på de lokale producenter.

20B: Skoler skal lease, ikke indkøbe, hardware og teknologi til undervisningen.
Digitale løsninger bruges flittigt i den danske folkeskole og er en helt uomgængelig del af læring og uddannelse, der giver adgang til nyere viden end traditionelle klassesæt af bøger. I stedet for jævnligt at købe nyt udstyr, foreslår gruppen, at kommuner indgår aftaler med leverandører om at levere adgang til computere og digitale løsninger. Kommunerne betaler et abonnement men slipper for at investere store beløb i grej. Med abonnementet følger service, opdatering og løbende udskift af IT-udstyr. På den måde slipper kommunen for at stå for vedligehold og opdateringer. Skolerne vil få adgang til ny digital teknologi, som både de og eleverne får gavn af. Virksomhederne, som sælger løsningerne, får incitament til at designe og vedligeholde computerne, så de kan holde længere. 80 pct. af en computers energiforbrug ligger i produktionsfasen – jo længere levetid en computer har desto større CO2-besparelse. Længere levetider vil også reducere trækket på klodens ressourcer- særligt de værdifulde metaller.

25A: Vi i naturen - udvidelse af Det grønne danmarkskort.
Gruppen foreslår, at “Det Grønne Danmarkskort” udvides med minimum 500 meter på hver side af de eksisterende naturområder. I disse nye områder skal gælde andre regler for bosætning, husbyggeri og landbrug. I de nye områder kan man som enkeltperson, familie eller et større fællesskab købe et stykke jord. Ved køb af et jordareal under visionen ‘Vi i Naturen’ forpligter man sig til at overgive mindst 1/3 af den del af jorden, der grænser op til det eksisterende naturområde til urørt natur. Derudover kan 1/3 bruges til bæredygtig fødevareproduktion ved hjælp af permakulturprincipper og maksimalt 1/3 kan anvendes til bæredygtig bebyggelse, som er gennemtænkt med hensyn til ressource- og energiforbrug, hvor det er tilladt at bo offgrid, hvis det ønskes. Løsningen vil blandt andet medvirke til at løse klimakrisen ved at binde store mængder CO2 i selvsået vildskov og mangedoble arealet af urørt natur og dermed bidrage til at løse biodiversitetskrisen.
Birte Strandby- Gam-jensen - Fyn - 13-5-2020

Set af 139

Alle Indlæg
Vi vil ikke betale en krone mere for mælk, benzin og kød i klimaets navn.Kirsten Nielsen - Fyn - 28-11-2020
Bedsteforældre cyklede for klimaet på Fyn 31/8-4/9Kirsten Nielsen - Fyn - 9-9-2020
OPRØR FOR LIVET _ Extinction RebellionOlav Scheunemann - Fyn - 18-8-2020
Bedsteforældre cykler for klimaet på Fyn 31/8-4/9Kirsten Nielsen - Fyn - 18-8-2020
Odense Byråds KlimaftaleOlav Scheunemann - Fyn - 14-8-2020
Se filmen: Kampagnen mod klimaetKirsten Nielsen - Fyn - 10-8-2020
BEDSTEFORÆLDRE CYKLER FOR KLIMAETKirsten Nielsen - Fyn - 2-8-2020
Borgerforslag - Sig nej til Als-Fyn-bro og motorvej gennem fredet naturBirte Strandby- Gam-jensen - Fyn - 22-7-2020
Baltic Pipe modstanden lever og vokser-vær med.Kirsten Nielsen - Fyn - 18-7-2020
Overvejelser omkring Sankt HansPeter Frostholm - Fyn - 19-6-2020
Enigt byråd: Odense skal være CO2 neutral i 2030Kirsten Nielsen - Fyn - 19-6-2020
Stop Oliejagten nu, skriv under på BorgerforslagetPeter Frostholm - Fyn - 14-6-2020
Billeder fra Baltic Pipe demo i MiddelfartPeter Frostholm - Fyn - 29-5-2020
Demonstration i Middelfart mod projekt Baltic Pipe Kirsten Nielsen - Fyn - 27-5-2020
Kajak-demo imod Baltic PipelineKirsten Nielsen - Fyn - 15-5-2020
Folkets store klimabrainstorm - de fem vinderprojekterBirte Strandby- Gam-jensen - Fyn - 13-5-2020
GRØN OG RETFÆRDIG GENSTARTPeter Frostholm - Fyn - 11-5-2020
Grøn GenstartPeter Frostholm - Fyn - 11-5-2020
Svar fra Dan Jørgensen om regerings syn på Baltic PipePeter Frostholm - Fyn - 4-5-2020
Folkets store klima-brainstormBirte Strandby- Gam-jensen - Fyn - 2-5-2020
Bedsteforældrenes Klima Aktion har fået hjemmeside.Peter Frostholm - Fyn - 30-4-2020
Klimafolkemødet i Middelfart er flyttet til den 3/9-5/9Kirsten Nielsen - Fyn - 27-4-2020
Det er NU, der skal smedes til Grøn Genstart.Kirsten Nielsen - Fyn - 9-4-2020
Middelfart Kommunes klage over Baltic Pipe afvisesPeter Frostholm - Fyn - 23-3-2020
Corona virus er luftbårenPeter Frostholm - Fyn - 20-3-2020
Kalender
Klimapåmindelse i Odenses gågade 
lørdag 05-12-2020 - 11-13
Sted:Ove Sprogøs Plads
til 05.12-2020
Vi mødes og minder på forskellig inspirerende vis om, at vi er i gang med en omvæltende grøn omstilling, som vi alle har en vigtig rolle at spille i. Det sker i samarbejde med Mellemfolkelig Samvirke i Odense, og vi håber på deltagelse fra DGSB, XR, FFF og andre borgere, der arbejder aktivt for grøn omstilling.
Arrangør: Bka Odense/Fyn; MS Odense/Kafe Kloden, oprettet af Kirsten Nielsen Afdeling: Fyn

Klimaudfordringen-kan vi nå det? 
tirsdag 23-02-2021 - 19:30
Sted:Kulturmaskinen, Farvergade 7 i Odense
Jørgen Steen Nielsen, journalist og forfatter-især om klima, holder foredrag på Kafé Kloden i Odense. Han kan og vil give kvalificerede bud på mulighederne “for at nå det: Hvor stor skade er der allerede sket?
 Hvor skal der først og fremmest sættes ind? 
 Hvem skal gøre det? 
Hvad kan du og jeg gøre? Tilmelding er nødvendig, og det er først til mølle..så spring på!: https://www.place2book.com/da/sw2/sales/epa815tr2z
Arrangør: Kafé Kloden, Mellemfolkeligt Samvirke, Odense, oprettet af Kirsten Nielsen Afdeling: Fyn
https://www.ms.dk/kafe-kloden

Tidligere opslag

Foredrag i Odense: Farvel til dansk landbrug 
tirsdag 17-11-2020 - 19:30
Sted:Kulturmaskinen Farvergården 7.
Cop 26 Glasgow udsat 
mandag 09-11-2020 -
Sted:
Klimapåmindelse i Odenses gågade 
lørdag 07-11-2020 - 11-13
Sted:Ove Sprogøs Plads
Lokalgruppemøde for Fynboerne 
mandag 02-11-2020 - 16-18:30
Sted:Desværre aflyst pga corona
Protest: Borgere for ambitiøs Klimahandling Nu 
torsdag 08-10-2020 - 14-15:30
Sted:Flakhaven i Odense
Borgere for ambitiøs klimahandling Nu 
onsdag 07-10-2020 - 14-15:30
Sted:Flakhaven i Odense
Landsdækkende Kridtblitz lige der, hvor du bor. 
søndag 04-10-2020 - 13-17
Sted:Frit valg
Omstillingscafe Middelfart om Projekt Grobund og økosamfund 
onsdag 30-09-2020 - 19-21
Sted:Middelfart Rådhus
Infoaften-Borgere for ambitiøse klimahandling Nu 
onsdag 30-09-2020 - 18-20
Sted:Ungdomshuset Nedergade Odense
Maria Reumert Gjerding om biodiversitetskrisen 
mandag 28-09-2020 - 18-21
Sted:Borgernes Hus Østre Stationsvej Odense
Lokalgruppemøde for Fynboerne 
mandag 28-09-2020 - 15-17:30
Sted:Kulturmaskinen Farvergården 7. Lokale Nielsen
Cykelmøde Fyn 
torsdag 24-09-2020 - 8:30-14
Sted:Festsalen Odense Rådhus
Fjordens Dag på Stige Ø 
søndag 13-09-2020 -
Sted:Stige Ø Odense
Klimafolkemødet i Middelfart 
torsdag 03-09-2020 -
Sted:Middelfart
Bedsteforældre cykler for klimaet 
mandag 31-08-2020 - 9:30-
Sted:Nyborg
Omstillingscafe Middelfart holder åbent møde om Baltic Pipe 
onsdag 26-08-2020 - 19-21
Sted:Middelfart Rådhus i Foyeren
Lokalgruppemøde for Fynboerne 
torsdag 13-08-2020 - 16-19
Sted:Kulturmaskinen Farvergården 7. Lokale Nielsen
Demokratifestival 
fredag 05-06-2020 -
Sted:Ollerup gymnastikhøjskole
Kajak- og stranddemo mod Baltic Pipeline 
fredag 29-05-2020 - 11
Sted:Middelfart Marina/lystbådehavn, Østre Hougvej 124 Middelfart
Jordens dag  
onsdag 22-04-2020 - hele dagen
Sted:Jorden
Fjordens Dag 
fredag 13-03-2020 -
Sted:Stige Ø Odense
test 
lørdag 07-03-2020 -
Sted:
test 
lørdag 07-03-2020 -
Sted:
test 
lørdag 07-03-2020 -
Sted:
test 
lørdag 07-03-2020 -
Sted:
Kridtblitz lige der, hvor du bor. 
onsdag 04-03-2020 - 13-17
Sted:find evt nogen at gå sammen med

 

Bedsteforældrenes Klimaaktion, kontakt kontakt@bedsteforaeldrenesklimaaktion.dk
Webmaster: webmaster@bedsteforaeldrenesklimaaktion.dk
- Vi bruger ikke cookies, og samler ikke oplysninger om dig eller smider annoncer i hovedet på dig. Det kunne vi ikke finde på!